zaterdag 19 juli 2014

Verschijningen hebben een geestelijke oorsprong.


Dit boek uit 1975 van de Zwitserse journalist Erich von Däniken is een buitenbeentje en gaat over een onderwerp dat in eerste instantie ver af ligt van het onderwerp dat hij meestal te berde brengt , namelijk het bezoek van buitenaardsen in een ver verleden aan de aarde. Nu gaat het grotendeels over allerlei soorten visioenen en verschijningen die er in de loop van de geschiedenis zijn geweest en waarvan de bekendste wel zijn de Mariaverschijningen aan kinderen in Fatima (Portugal) en in Lourdes (Franse Pyreneeën) . Von Däniken heeft er in 10 jaar tijd vele bezocht en onderzocht en trekt verrassende conclusies.  Verschijningen vinden in het grootste deel van de gevallen plaats bij kinderen (90%) en daarna bij vrouwen en soms bij mannen. Opvallend genoeg vinden verschijningen of visioenen niet alleen plaats binnen het Christelijke geloof maar bij alle religies. Vrijwel alle profeten uit de oudheid waaronder Mohammed maar ook de veel latere  oprichter  van de mormonen hadden verschijningen. Het is dus van alle tijden en komt voor bij alle volken en religies.  Of de officiële kerk ze nu wel of niet erkend als buitengewoon wonder doet er niet veel toe, want de massa’s mensen stromen er toch jaarlijks naar toe en leiden soms ook tot wonderbaarlijke genezingen!
Dat en andere zaken zijn voor von Däniken reden om te concluderen dat het eigenlijk niets met hemelse wezens  zoals Jezus, Maria of een van de Engelen  te maken heeft.  Zowel bij de verschijningen in Fatima en Lourdes kwamen de latere verschijningen op vooraf aangekondigde tijden en plaatsen. Zo waren er wel bijna 80.000 mensen op de been bij de laatste verschijning in Fatima. Von Däniken zoekt eerder een verklaring voor de verschijning maar ook voor de spontane genezingen in het onder- of bovenbewuste van de mensen,  waarbij uit de geest een beeld ontstaat. Kinderen zijn extra gevoelig voor  suggesties en religieuze beelden en beschrijven de beelden ook precies zoals hun is geleerd en verteld. 

In het boek gaat von Däniken ook in op de huidige wetenschappelijke evolutietheorie waar Darwin een belangrijke grondlegger van is geweest. De journalist maakt duidelijk dat intelligentie en bewustzijn niet “toevallig” ontstaan zijn door bepaalde mutaties op basis van selectie, evolutie of mutatie. Genetisch gezien verschillen wij maar heel weinig van chimpansees maar toch zijn kruisingen met het mensenras niet mogelijk via de natuurlijke weg van de voortplanting.  In eerdere boeken heeft Von Däniken zelfs de stelling verkondigd dat buitenaardsen bewust ingegrepen hebben in de aardse menselijke evolutie en dat veranderingen niet geleidelijk maar juist daardoor plotseling zijn opgetreden en voor de hele menselijke soort in een keer.  Jarenlang hebben wetenschappers  von Däniken hierdoor genegeerd en belachelijk gemaakt.                             Inmiddels zijn wetenschapers van enige faam die echter hetzelfde beweren. Zo heeft Fred Hoyle, professor in de theoretische fysica en lid van de American National Academy of Science (jaren 80 van de vorige eeuw) duidelijk gemaakt dat de genen, de bouwstenen van het leven, uit het heelal kwamen!   Ook  andere wetenschappers zoals prof. Wilder –Smith en Nobelprijswinnaar Francis Crick (beloond voor zijn ontdekking van de dubbele helix bij het DNA)  beweren hetzelfde en dat zijn toch niet de minsten. Ondanks dat worden zij doodgezwegen want het haalt de gangbare antropocentrische visie volledig onderuit. Vanuit die visie is de mens de kroon op de schepping en uniek in het universum.

 
Het meest bijzondere hoofdstuk in dit boek Verschijningen is naar mijn mening hoofdstuk 4 waarin hij probeert een theoretische verklaring te vinden voor geestelijke fenomenen als visioenen, verschijningen, materialisaties en spontane genezingen.  Je zou verwachten dat von Däniken die van zichzelf zegt dat hij niet religieus is en die historische fenomenen niet verklaart door geesten of goden maar verklaringen juist zoekt bij buitenaardsen het geestelijke "totaal verwerpt". Toch is dit verrassend genoeg niet zo . Von Däniken heeft een open geest en een gezond logisch verstand dat zich wil laten overtuigen.  Hij zoekt steun in de wetenschap en beweert dat “de stof van de wereld  de stof van de geest is” . Deze stelling of uitspraak komt van de Engelse astronoom en natuurkundige Arthur Eddington (1882-1944). Daarnaast hebben ook de natuurfilosoof Bernard Bavink (1879-1947) en de beroemde Max Planck (1858-1947) vergelijkbare dingen gezegd. Planck die de Nobelprijs voor de Natuurkunde kreeg zei ooit: ”Er moet een intelligente kracht in het universum  zijn die atoomdeeltjes in beweging brengt en ze bij elkaar houdt en achter die kracht moet een bewuste intelligente geest zijn . Deze geest is de oorsprong van de gehele materie”!

 Zoals een belangrijk begin van het Bijbel boek Genesis stelt: ”In het begin was er slechts geest” . Daaruit is later stof ontstaan en zoals er geen energie(=geest) verloren kan gaan kan er volgens von Däniken ook geen geest (synoniem voor God) verloren gaan. Er is alleen sprake van veranderingen en omvormingen.  Materie is simpelweg gekristalliseerde, gesublimeerde geest.  Materie is de schepping zelf en ook product van de schepping. Het leven heeft zich uit de “dode” stof ontwikkelt, door inwerking van de geest en niet door toevallige mutaties . Deze visie sluit nauw aan bij de antroposofie oftewel de  geesteswetenschap van Rudolf Steiner en is in de kern terug te vinden in het boek van antroposofisch huisarts Arie Bos “Hoe de stof de geest kreeg”.                               Energie, ziel, geest of bewustzijn zijn dus onsterfelijk of eeuwig!  Bij het sterven van een mens gaat bewustzijnsenergie over in een andere vorm en mogelijk naar een andere plaats. Mediums kunnen kanaal zijn voor dergelijke bewustzijnsinhouden.     

Geen opmerkingen: