woensdag 23 juli 2014

De steentijd heeft vele verrassingen




Dit boek van de Zwitserse journalist Erich von Däniken uit 1992 gaat voornamelijk over meerdere  megalithische structuren uit het (verre) stenen tijdperk. Indrukwekkend zijn de graftunnels van New Grange in Ierland , Stonehenge in Engeland en de Vikingburchten Traelleborg , Eskeholm, Fyrkat en Aggersborg in Denemarken. De laatste vier liggen exact op één lijn en zijn uitgesproken herkenningspunten vanuit de lucht, vanwege de ringvormige wallen en het rechthoekige assenkruis erdoorheen. Ze worden toegeschreven aan de Vikingen, maar omdat ze niet op strategische plaatsen bij steden of havens liggen wordt hieraan getwijfeld. Waarschijnlijk zijn ze veel ouder en overblijfselen uit het stenen tijdperk.  De ligging op een lijn verraadt echter dat de bouwers over veel  geometrische en astronomische kennis beschikten. Dat maakt het raadselachtiger! Nog gekker is dat een rechtdoor getrokken lijn vanuit Traelleborg zelfs uitmondt in een andere oeroude heilige plaats : Delphi in Griekenland.

Overblijfselen uit het stenen tijdperk zijn er op alle continenten soms in de vorm van hunebedden, rijen menhirs of dolmen in Bretagne, tot en met grafheuvels en graftunnels en  opstaande stenen cirkels. Over hun betekenis bestaat geen eenduidigheid. Men vermoedt dat het vaker gediend heeft als observatorium voor sterren- en planetenbanen, maar zeker niet als grafplaats, want er zijn vrijwel nooit overblijfselen gevonden of kostbaarheden.  Indrukwekkend zijn vooral de afmetingen en de plaatsen die soms wel honderden kilometers verwijderd liggen van de vindplaats van de gebruikte basaltstenen voor de monolieten. Van Stonehenge is bijvoorbeeld vastgesteld dat enkele monolieten afkomstig waren uit een gebergte in Wales, dat lijnrecht gemeten een afstand van 220 km bedraagt.  Een dergelijke reis met brokstukken van 25 ton moet een enorme (of onmogelijke?) opgave geweest zijn voor de prehistorische mens, die alleen over stenen bijlen beschikte. Von Däniken suggereert dat  hier mogelijk  reuzen aan het werk zijn geweest zoals sommige grote werktuigen doen vermoeden en ook vanwege het feit dat men ook skeletresten heeft gevonden van uitzonderlijke afmetingen tot zelfs in China, de VS en Zuid-Afrika .
 

                   Prehistorische graftunnel Gravinis (Bretagne)


Een bijzonder complex is gevonden in Bretagne op het eilandje Gravinis dat heel vroeger met het vasteland was verbonden. Hier is een langwerpig  megalithisch ondergronds complex van zo’n 13 meter lang, gevonden met aparte versieringen, die men nog niet heeft kunnen ontcijferen. Het lijken vormen zoals vingerafdrukken, maar daarnaast ook  langwerpige en driehoekige vormen.

In Engeland is vastgesteld dat alle prehistorische heilige plaatsen steeds op vaste lijnen gelegen zijn,  de zogenaamde leylijnen. Dat zou mogelijk in het verleden ook een energetische werking gehad kunnen  hebben. Von Däniken noemt  in dit verband Feng shui . Deze oeroude kennis uit China en Japan over hoe men gebouwen het beste kan realiseren zodat verschillende aarde- en energielijnen niet verstoord worden. Vergelijkbaar met wat wichelroedelopers doen als het gaat om wateraders in de bodem.  Zo hebben de oeroude stenen overblijfselen ons misschien nog vele geheimen te vertellen.             


  

Geen opmerkingen: