maandag 6 augustus 2018

Nationaal Ruimtevaartcentrum



Space Expo.

Nederland heeft een heus ruimtevaartcentrum Space Expo ingericht in de nabijheid van het ESTEC onderzoekscentrum in Noordwijk , dat  onderdeel is van het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA) .
Model van Europese Ruimteraket Ariane

 Wetenschappelijk gezien heeft Nederland een grote naam binnen het vakgebied van de astronomie. Veel ontdekkingen zijn gedaan door Nederlandse heelalonderzoekers.  Al jaren is Nederland daarnaast actief betrokken bij de ontwikkeling van een Europese ruimtevaart en al bij de lancering van de Europese Raket Ariane vanuit Frans Guyana. Ook heeft Nederland veel expertise op het gebied van satellietontwikkeling en kennen we de deelname van de Nederlanders Wubbo Ockels en André Kuijpers aan het internationale ruimtevaartstation (ISS) . Kuijpers heeft al twee missies mogen meemaken en de laatste was voor enkele maanden in de ruimte zweven in het ISS-ruimtestation. Zelfs de Sojoez-capsule waarmee André en zijn mede astronauten weer terug op aarde kwamen, staat tentoongesteld (zie onder). Bij terugkeer door de dampkring ontstaan hoge temperaturen waardoor de buitenkant ook plaatselijk zwart geblakerd is.


Prachtig is ook de nagebouwde astronautenruimte van het ISS waar je in kunt lopen en kunt zien hoe astronauten slapen in de ruimte en hoe ze door kleine raampjes de aarde kunnen gadeslaan.  

Het meest indrukwekkend is de nagebootste maanlander waarmee de Amerikaanse NASA astronauten naar de maan zijn gebracht en waarvan iedereen de beelden van de eerste stappen op een andere planeet nog wel op zijn netvlies heeft staan.
Toch zijn er sceptici die beweren dat de beelden niet echt zijn, maar gemaakt in een filmstudio.  Volgens sommigen is het nog niet mogelijk om door de Vanallengordels te vliegen, die als gevaarlijke stralings- of deeltjesgordels rond de aarde aanwezig zijn.
Een ander argument zijn twijfels over de originele foto’s die de NASA heeft vrijgegeven, waarop de maanlander er gewoon lijkt te zijn "neergezet". Het is bijna onvoorstelbaar dat het landingsgestel niet deels in het rotsachtige zand of gesteente is gezakt of beland. De landing moet toch een flinke klap hebben gegeven. Op de originele foto zijn de poten van het landingsgestel echter goed zichtbaar.  Vreemd genoeg heeft NASA het oorspronkelijke beeld- en filmmateriaal niet volledig vrijgegeven. Delen ervan zijn zelfs kwijtgeraakt. Kun je je dat voorstellen? Van de belangrijkste ruimtemissie? Slordig omgaan met feiten en bewijsmateriaal?

In het najaar van 2018 is er ook een Amerikaanse film uitgekomen die draait om de eerste kosmonaut van de Verenigde Staten Neil Amstrong, die als eerste een stap op de maan zette in 1969. De titel is passend: "First Man". Een eerbetoon aan de man die in 2012 is overleden, maar ook publiekelijk heeft aangegeven dat zij niet alleen op de maan waren. Zie ook https://www.wanttoknow.nl/universum/neil-armstrong-zo-was-hij-nooit-op-het-nieuws/
In de film First Man komt dat totaal niet naar voren, misschien ook omdat NASA meewerkte aan de productie van de film en de regisseur inzage gaf in oude documenten, maar vreemde zaken bijna altijd in de doofpot stopte. De film is wel een aanrader omdat het laat zien onder welke druk en hoogspanning deze ruimtevaartpogingen waren, met dieptepunten maar gelukkig ook successen. Je wordt bijna "medepassagier" en beleeft wat er in die capsule allemaal gebeurde.
Interessant in dit geval is ook de persoon Maurice Chatelain die gedurende het hele Apollo-project verantwoordelijk was voor de communicatie in de ruimte. Hij beschreef later in een boek Our Cosmic Ansestors dat hij ervan overtuigd was dat "buitenaardsen" en Ufo's alle Apollovluchten nauwlettend hebben gevolgd tijdens de vlucht en ook bij hun landingen en rondjes om de maan. Ze hadden er een geheime code zelfs voor. Steeds als een van de astronauten zei "Santa Claus is here", dan wist men in Houston dat er een Ufo gezien werd. Commandant Frank Borman van de Apollo 8 die in 1968 een tiental rondjes om de maan maakte zei tot zijn eigen grote verbazing: "Santa Claus is real" , oftewel Sinterklaas/de Kerstman (lees Ufo's en buitenaardsen) bestaat!  NASA wil echter het grote stilzwijgen hierover bewaren, omdat men bang is dat er anders misschien paniek uitbreekt onder de mensen. Deze doofpot wereldwijd duurt al decennia en maar mondjesmaat durven steeds meer insiders de waarheid naar buiten te brengen en zo ook Neil Amstrong.       
     
 In het Nationaal Ruimtevaartcentrum is geprobeerd met name voor kinderen om enkele fascinerende zaken interactief te benaderen, zoals het wegschieten van een capsule in een plastic buis. Verder geeft men dit jaar ook lezingen gegeven,uitgaande van bekende stripverhalen die ook gaan over de Ruimtevaart zoals bijvoorbeeld die van Kuifje op de Maan. Door de vergelijking van reality en stripfictie worden feiten, onmogelijkheden en wetenswaardigheden duidelijk gemaakt. Dat is smullen voor the kids, die gefascineerd luisteren. In het Belgische Genk vinden we ook een mooi ruimtevaartcentrum, de Cosmodrome met een inpandige Sterrenwacht.


Toch zou er meer aandacht mogen komen voor de nog niet ontrafelde vraagstukken. Hoe kan het eigenlijk dat we steeds tegen dezelfde kant van de maan aankijken en dus nooit de achterkant van de maan kunnen zien?  Daarover is ook een speelfilm gemaakt waarbij het verhaal aangeeft dat Hitler en een deel van zijn mensen naar de achterkant van de maan vertrokken zijn en daar nog steeds verblijven.
Hoe kan het dat op basis van bodemmonsters blijkt dat de maan ouder is dan de aarde, terwijl het een satelliet van de maan is die rondjes om de aarde maakt. Wat deed die maan toen de aarde er nog niet was??  Hoe kan het dat Mars , als rode planeet ooit "vernietigd" is door kernexplosies? Het zou mooi zijn om het publiek juist uit te dagen en te prikkelen met deze vragen. 

Interieur van Sojoez-capsule


Sojoez-capsule André Kuipers




Geen opmerkingen: