zondag 8 juni 2014

De terugkeer van de Goden.


 Een boekbespreking.


De Zwitserse onderzoeksjournalist Erich von Däniken schreef dit boek in 1992 en het verscheen een jaar later in een Nederlandse vertaling.  Natuurlijk en dat zijn we inmiddels wel gewend van hem, probeert hij weer met andere voorbeelden duidelijk te maken dat buitenaardse beschavingen in het verleden onze aarde hebben bezocht. Deze ontzagwekkende gebeurtenissen in een ver verleden hebben zo’n grote indruk gemaakt op de nog primitieve bevolking, dat zij dit op allerlei manieren hebben vastgelegd in rotstekeningen,  beeldjes en vooral verhalen. 

 In vrijwel alle oeroude verhalen zoals de Vedische teksten (uit India),  Kabbalateksten (oude jodendom) en zelfs Bijbelsteksten treffen we verhalen aan over Goden uit de hemel en Godenzonen die op aarde kwamen in “voertuigen”, die een enorm geraas maakten. Bij gebrek aan technologische kennis onder aardse mensen zocht men naar beeldende  omschrijvingen die de ervaringen  goed weergaven. Zoals de indianen sterke drank ook vuurwater noemden en een stoomlocomotief een brullend paard,  zo  vinden we vele nauwkeurige omschrijvingen.  

In de oudste Sanskrietteksten vinden we gedetailleerde beschrijvingen van velerlei verschillende soorten vliegmachines ,waarbij sommige zeer geavanceerd van hemelse oorsprong waren en daarnaast "menselijke" machines die meer lawaai maakten en minder mogelijkheden hadden. Ze beschrijven zelfs de verschillende eigenschappen die deze vliegende schepen hadden en de materialen waaruit ze bestonden. Ondanks al deze historische bronnen wil de wetenschappelijke wereld hieraan geen conclusies verbinden, want dat zou de wereldgeschiedenis op zijn kop zetten. Liever doet men al deze verhalen af als fantasieën  of mythen. De ware geschiedenis  is minder belangrijk dan vast te houden aan het bestaande wereldbeeld.  

Zo wordt Von Däniken  al jaren belachelijk gemaakt in wetenschappelijke kringen maar blijft hij toch volharden en is steeds overtuigender na bijna 40 jaar pionierswerk. Je zou iedere scholier een geschiedenis leraar als Von Däniken toewensen, die nieuwsgierig en kritisch de feitelijke informatie verzamelt en daarna zelf afwegingen maakt en conclusies trekt, ook al haalt hij daarmee heilige huisjes omver.  
Kennelijk is hij geen eenzame roepende meer in de woestijn, want toevallig vond ik op het internet de volgende bijzondere mededeling. De Raëliansbeweging  heeft in Canada, voorjaar 2014, een verzoek ingediend om een ambassade te mogen openen voor buitenaardsen. Deze religieuze groepering is gesticht door de journalist Claude Vorilhon,  die beweert tot tweemaal toe in de jaren zeventig van de vorige eeuw een ontmoeting te hebben gehad met een buitenaardse wezen Jaweh genaamd, die behoort tot het ras Elohim

Grap of geen grap, maar deze namen komen Christenen toch wel heel bekend voor. Deze groep van Elohim zou de aarde in oeroude tijden eerder bezocht en al het leven op aarde  geschapen in een laboratorium . De mensen begrepen deze wezens echter niet en noemden hun goden. Volgens Vorilhon komen de Elohim rond 2025 terug naar de aarde.

 

foto: Oprichter Vorilhon van de Raëliansbeweging


Dit mag dan zeer ongeloofwaardig schijnen, zo’n ontmoeting met een buitenaards wezen, maar past helemaal in de visie van Von Däniken. Bovendien beschrijft de Zwitserse journalist   een bijzondere gebeurtenis uit begin jaren 60 in de VS waar een echtpaar Barney en Betty Hill s’ avonds  laat op een vrij verlaten weg terugreden naar huis (Portsmouth in New Hampshire) en een UFO zagen, die hen  kortstondig ontvoerden en in hun  ruimtevaartuig onderzochten. Dit kwam pas naar boven toen ze onder hypnose, onafhankelijk van elkaar,  hetzelfde  verhaal vertelden. De vrouw had eerst gevraagd of ze een voorwerp als aandenken mocht hebben, maar kreeg dat niet. 

Later  wist ze zich te herinneren dat ze een alien vroeg (hun leider sprak een soort Engels) waar ze vandaag kwamen. Daarop liet dit wezen haar een soort sterrenkaart zien waarop bolletjes  en (stippel-) lijnen getekend waren. De bijbehorende uitleg was dat de bolletjes sterren(zonnen waren of planeten) en dat de dikkere lijnen handelsroutes(?) en de dunnere lijnen onderzoeksplaneten waren. Betty heeft het plaatje meerdere keren opnieuw getekend, maar had er geen verklaring voor. Jaren later hebben amateur astronomen een sluitende verklaring hiervoor gevonden die klopt met de posities van een aantal planeten (zie afbeelding hieronder).   Sol is de zon van ons sterrenstelsel.    



Dit is een bewijs van astronomische kennis die maar bij een paar deskundigen bekend is. 
Het is voor het eerst dat Von Däniken voorbeelden gebruikt uit de recente geschiedenis, zoals het voorbeeld van het echtpaar Hill, maar ook andere gedetailleerde voorbeelden zoals een Ufo-landing in een park in 1989 in Woronezj (500 km ten zuiden van Moskou) die door tientalen mensen van dichtbij is waargenomen Eerder was er ook een voorval van een aantal onbekende vliegende objecten die door radarstations en door militaire en civiele vliegers werden waargenomen in 1952 (29 juli) boven Washington en het Capitool. Het eerste onderzoek van de militaire leiding kon geen verklaring geven, maar later werd het afgedaan als luchtspiegeling?  

Soms lijkt het wel alsof er een algemeen op regeringsniveau afgesproken embargo bestaat waardoor alle UFO-bezoeken  uiteindelijk worden ontkend. 
Afbeelding: Graancirkel bij Barbury Castle 1991

Als laatste bespreekt journalist Von Däniken ook eerdere vondsten van Graancirkels in Groot Brittannië . Een graanfiguur bij Barbury Castle ontdekt op 17 juli 1991 is vanwege de omvang en complexiteit onmogelijk gemaakt door mensen, maar eerder door hogere intelligenties.  Er zijn gelijkenissen met historische afbeeldingen zoals de gouden schijf die gevonden is in Egypte.            De wetenschap mag deze verschijnselen niet zomaar wegwuiven, maar moet ze serieus onderzoeken.  De mensheid vraagt daarom.

Geen opmerkingen: