vrijdag 1 augustus 2014

Het geheim van Atlantis



In dit boek uit 2000 gaat de Zwiterse journalist Erich von Däniken uitgebreid in op de oude Griekse mythen en sagen zoals de reis van de Argonauten, de reizen van Odysseus en vooral ook het verhaal van Plato over het verdwenen rijk en eiland Atlantis.   

Volgens von Däniken is het verhaal van Plato niet gebaseerd op fantasie, maar berust het grotencdeels op waarheid. Plato kende het verschil tussen fictie en realiteit heel goed en was in al zijn geschriften heel nauwkeurig en waarheidsgetrouw. Toch is en blijft het verhaal je heel erg verrassen omdat er sprake is van een enorme schoonheid op dat eiland met prachtige gouden tempels omgeven door wallen en grachten zoals op onderstaande afbeelding is te zien. Een bijzonder metaal dat op het eiland rijkelijk gevonden werd was goudkopererts dat ook overal gebruikt werd en iets minder kostbaar was dan goud. Volgens Plato lag het eiland in de Atlantische Oceaan (en dus niet in de Middellandse Zee) maar is het door een zondvloed onder water verdwenen. Ook op andere plaatsen is bewezen dat de zeespiegel inderdaad wel met ruim 30 tot 35 meter is gestegen en dat dit waarschijnlijk zo’n 18.440 jaar geleden is gebeurd. Volgens de gangbare archeologen waren er toen echter geen beschavingen die een hoog ontwikkelingsniveau hadden en dus wordt dat van tafel geveegd.

Een mogelijk bewijs komt uit een antieke zeekaart van Piri Reis, een Turkse admiraal uit omstreeks 1500, die gevonden is in paleis (nu museum) Topkapi in Istanbul. Daarop zijn al de Amerikaanse continenten getekend inclusief de Noord- en Zuidpool. De kustlijn en zelfs  geografische kenmerken van Antartcia zijn daarop te zien terwijl het land met een kilometers dikke ijslaag is bedekt.  Met moderne apparatuur hebben wetenschappers in de 20e eeuw deze kustlijn en bijzonderheden ook ontdekt, maar Piri Reis wist dat kennelijk al in 1500 !! In relatie tot het verdwenen eiland Atlantis biedt de kaart ook een verrassing. Daar waar vrijwel alle continenten nauwkeurig zijn gepositioneerd is er een slordigheid of onnauwkeurigheid bij het eiland Cuba voor de kust van de VS. getekend. Dat eiland is maar half zo groot getekend en vlak daarbij een ander eiland dat keer zo groot is als Cuba en de naam Espaniola heeft gekregen. Die naam heeft Columbus gegeven aan Haïti toen hij daar voet aan land zette. Zou dit eiland dat er nu niet meer ligt, dan het eiland Atlantis zijn??


In 2001 hebben Canadese wetenschappers voor de westkust van Cuba inderdaad een 6000 jaar oude verzonken stad gevonden op een diepte van 650 meter. Nader onderzoek met een onderzeerobot gaf aan dat het om granieten bouwwerken gaat en dat er ook piramides bij zijn.
Sommige blokken zijn 2,5 a 3 meter van omvang. Nader onderzoek zal moeten aantonen welke beschaving dit mogelijk is geweest.





Een andere bijzondere archeologische vondst is de zogenaamde "machine van Antikythira". Dit  apparaat is gevonden in een scheepswrak ten noorden van Kreta in het kanaal van Antikythira in 1900. Men vond er nog allerlei andere spullen, vaasjes en marmeren beeldjes uit circa 80 voor Christus. Dit technisch uitziend ding had meerdere tientallen millimeter dunne tandwielen en kruiselings geplaatste lijsten. Het was iets technisch, maar wat precies werd pas jaren later duidelijk toen de Britse wiskundige (en sterrenkundige) Derek Solla Price toestemming kreeg om er een studie van te maken.  De metaaldeeltjes bestonden uit zuiver brons, of koper-tinlegeringen in verschillende mengverhoudingen.  Asjes en verschillende tandwieltjes grepen in elkaar als overbrengingen. Tandwieltjes hadden soms wel 240 tandjes en waren minuscuul dun en klein

Er stonden ook teksten in het oud-Grieks, met fragmenten die verwijzen naar de sterren zoals Wega en Pleiaden, maar ook Sterrebeelden Tweeling, Arcturus en Altaïr. Na jaren studie concludeerde hij dat het een apparaat was voor het aanduiden van de verschillende sterrenposities. Zo waren de maanstanden afleesbaar in relatie tot de zon  en de aarde en de opkomst en ondergang van Sirius in verhouding tot Wega.

 Het vereiste niet alleen een hoge technologische kennis en vakmanschap maar ook astronomische kennis en dat al honderd jaar voor onze jaartelling ! Dit zet de wetenschap voor een groot raadsel. Wie heeft dit gemaakt en waarvoor werd het gebruikt in de zeevaart? Voor navigatie?   Nu ligt het in het Grieks Nationaal museum in Athene.
De Amerikaanse slapende helderziende Edgar Cayce wiens voorspellingen en diagnoses en de meeste gevallen zeer accuraat en nauwkeurig waren, geeft ook aan dat Atlantis mogelijk voor de kust van de VS en in de toekomst weer uit de zee zal verrijzen.             

                                                              Impressie van eiland Atlantis.

Geen opmerkingen: